Franciaország - Párizs

Régió bővebben

Párizs Franciaország - transparent

 Kedves Olvasó!

Zanáné Raffai Gabriella vagyok, a Nirva Tours Utazási Iroda vezetője.

Középiskolás korom óta járom Párizst és Franciaországot. A fő cél a nyelvtanulás volt, de szerencsémre nemcsak nyelvismeretre tettem szert, hanem az egész országot bejárhattam, megismerhettem. Ez az indítás sokat segített az idegenforgalmi munkámban. A párizsi utak szervezését és lebonyolítását 1990 óta folyamatosan végezzük. Kezdetben autóbusszal, később repülővel. A repülős utazások nagyobb kihívást jelentettek, hiszen történelmi és kulturális ismereteken kívül alapos helyismerettel is kellett rendelkezni.

A programokat is olyan sorrendben állítottam össze, hogy ne legyenek kerülők, ne legyenek ismétlések benne. Egyik nap csak a Szajna bal oldalát mutatjuk be, a másik nap a jobb oldalt.

Párizsban rengeteg a látnivaló, mindezek bemutatását a program szerint csak nagyon összehangolt munkával tehetjük. Sok turista úgy gondolja megveszi a repülőjegyét és megrendeli a szállását és már indulhat is! Arra nem gondol, hogy nincs helyismerete, nyelvismerete, sőt információja is kevés van a műemlékekről. Így sokszor találkozunk olyan turistákkal, akik épp a térképet bújják, hogy eljussanak A-ból B-be! A párizsi metrónak 16 vonala van és nem könnyű eligazodni, sőt a gyorsmetrónak a „RER” –nek a fő vonalakon kívül számtalan elágazása van. Így aztán, aki először jár Párizsban elbíbelődhet rajta, mire megtalálja a helyes utat. Sőt az sem mindegy milyen jegyet vesz valaki, mert Párizs zónákra van osztva és súlyos büntetést kell fizetni, ha valakinek nem megfelelő a jegye vagy ki sem tud jönni a Metróállomásról, mert több helyen kifelé menet is kell használni a jegyet. Lásd Disneyland. Mentségükre legyen mondva sok francia sem ismer minden metró vonalat, csak az otthona és a munkahelye közöttit! Most gondolhatja valaki, „ akkor megyek gyalog”, de ahhoz jó lábak kellenek és jó tempó szükséges, különben rengeteg időt veszít. Bizonyos múzeumok nincsenek minden nap nyitva, természetesen ezt is figyelembe kell venni. Múzeum bérletből is több fajta van! 2-4 és 6 napos és csak egymást követő napokon használhatom. Így kell összeállítani a programot. Vannak látnivalók, ahol online megvehetem előre  a jegyet. Vegyük példának az Eiffel tornyot. A jegy ára nem olcsóbb, de pontos dátumra és időre szól, ha valami közbejön és nem ér oda, elveszik a feljutási elsőbbsége, sőt a belépő díja is.

Nem akartam senkit megijeszteni vagy elkeseríteni, inkább megelőzni a bonyodalmakat.

Tehát, aki Párizsba egyénileg szeretne menni érdemes felkészülnie. Mindenből, kell párizsi térkép, metró és busz térkép. Érdemes útikönyvet venni vagy felülni egy városnéző buszra és azzal végig utazni Párizst.

Minden előzetes munkát megkímélhet magának, ha szervezett utazáson vesz részt idegenvezetővel, aki ellát minden feladatot. Tudja melyik nap milyen jegyet vagy bérletet vegyen, ezzel pénzt takarít meg, hiszen ismeri az olcsóbb megoldásokat a drága turista bérletek helyett. A leírt programot maradéktalanul teljesíti, mert nem kell utakat keresgélni. Tudja a Metró / busz járatokat, múzeumi látogatások idejét. Ajánlani tud éttermeket, vacsora lehetőségeket, szabad idős programokat. Eljuthatnak velünk  Párizson kívüli helyekre is. Így  Versailles-ba, Loire völgyébe és Normandiába is.

 

Mindezt, ha végig gondolja és úgy dönt, hogy velünk tart, meglátja feltöltődve  és sok élménnyel tér hazajön haza!

 

Üdvözlettel:

Zanáné Raffai Gabriella

 

Időjárás:

Ma Počasí v Paříž - transparent 18° C Holnap Počasí v Paříž - transparent 11 - 18° C09-23 Počasí v Paříž - transparent 18 - 21° C
09-24 Počasí v Paříž - transparent 10 - 23° C09-25 Počasí v Paříž - transparent 8 - 17° C09-26 Počasí v Paříž - transparent 7 - 18° C
09-27 Počasí v Paříž - transparent 5 - 20° C09-28 Počasí v Paříž - transparent 8 - 17° C09-29 Počasí v Paříž - transparent 7 - 17° C
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

 

Párizsról röviden

Párizs

Párizs (franciául Paris), Franciaország fővárosa. A Szajna folyó partján terül el az Île-de-France régió (vagy Région Parisienne) szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa. Becsült népessége elővárosait nem számítva 2006 januárjában 2 167 944 fő volt, ám agglomerációival populációja 2005-ben több volt mint 9 millió fő, míg a Párizs „aire urbaine" (fővárosi terület) 12 millió lakost számlál.

A két évezreden keresztül fontos szerepet játszó Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, befolyása a politikára, az oktatásra, a szórakoztatóiparra, a sajtóra, a divatra, a tudományra és a műveszetekre a világ négy legjelentősebb városa közé emelte. A Région Parisienne Franciaország legfejlettebb területe, gazdaságának központja. 2006-ban 500,8 millió euróval a francia bruttó hazai termék egynegyedét adta. A világ 500 legjelentősebb vállalatából 38 székel Párizs számos üzleti negyedének egyikében. Jelentős nemzetközi szervezetek, mint pl. az UNESCO is párizsi központú.

A világban Párizs a legnépszerűbb úticél a turisták körében több mint 30 millió évi látogatóval.

 

Éghajlat

Párizs éghajlata klasszikus óceáni, enyhébb a tél, hűvösebb a nyár.

 

Lakosság

Párizs lakossága 2005-ös becslések alapján 2 153 600 fő volt, mindez közel 105,4 km² területen. Ahogy az a nagy népsűrűségi adatból kitűnik, népesedési változásai nem követik más nyugati városokét. Egyrészt területe jóval kisebb, mint bármely más európai metropoliszé, mivel csak a tényleges belváros tartozik a városhoz. A város népsűrűsége igen nagy - az egyéb belvárosokkal összehasonlítva is - a New York-i Manhattan után a legsűrűbben lakott nyugati típusú belváros.

A nagy népsűrűség a városból elköltözők hullámát kompenzáló nagy számú bevándorlók miatt adódik. A városban élők 19,4%-a Franciaországon kívül született, 4,2%-a pedig kevesebb mint 10 éve rezidens az országban.

 

Városkép

Párizs a feltevések szerint két szajnai szigeten, a Cité szigeten és a Saint-Louis szigeten terült el. Ma a Szajna mindkét partján terül el maga a város 1860-ban meghúzott határai közt, amelyet a 32 kilométer hosszú külső körút határoz meg. Az előbbi ovális formájú területen túl Párizs további két parkos területet is magáénak tudhat: a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes ligeteket.
A városban további parkok is találhatóak (mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville), de sok ház tetején is találni fás területeket.

Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. Két kisebb folyó is húzódik a városban: a Bièvre, amely délről folyik a felszín alatt Párizsba és a Saint-Martin csatorna, amely északkelet felől részben lefedve érkezik a Szajnához.

A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Geneviève-hegy pedig a bal parton.

 

Közlekedés

Párizs nemzetközi közlekedési csomópont, ahol az összes közlekedési mód világszintű minőségben képviseli magát. A város két nagy nemzetközi reptere az Orly és a Charles De Gaulle nemzetközi repülőtér.

Központja Franciaország vasúthálózatának is, a TGV járatok innen hálózzák be az egész országot, de ez a kiindulópontja a London irányába járó Eurostar és a Benelux-államok felé közlekedő Thalys vonatoknak is. Jelentős csomópont maradt az autópálya-hálózatban is, a franciaországi 0 kilométerkő is a városban található, ám az átmenő forgalom számára a várost elkerülő körgyűrű ajánlott, mivel annál beljebb a forgalom óriási és nagyon lassú.

A városon belüli tömegközlekedés alapvetően metrón történik, amelyek 14 vonalon járnak, és behálózzák a város minden pontját. Továbbá sok autóbusz is gazdagítja a város közlekedését, amelyek a főbb gócpontokat kötik össze legtöbbször igen kanyargós útvonalon. A város határában mostanság több villamosvonal épült. Az agglomerációval öt RER vonal köti össze Párizst, amelyek egyben a városban gyorsvasútként is szolgálnak.

 

Látnivalók

Párizs egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb épített látnivaló található. Az Eiffel-torony, és Párizs egyik szimbóluma a diadalív.

 

Épületek

- Sacré Cœur
- Eiffel-torony
- Arc de Triomphe - a Place de l'Étoile közepén lévő alkotás, Franciaország dicsőségének és a csatában meghaltak emlékére
- Les Invalides - I. Napóleon és sok katona mauzóleuma
- Conciergerie - középkori börtön
- Palais Garnier - a párizsi opera, Hitler szerint a világ legszebb épülete
- Notre-Dame székesegyház a Cité szigeten
- Samaritaine - 20. század elején épített áruház
- Sorbonne - a középkorban alapított párizsi egyetem
- Szabadság-szobor - a New York-i kisebb változata
- Panthéon - templom, a legnagyobb franciák nyugvóhelye
- Sainte-Chapelle - 13. századi, gótikus kápolna
- Église de la Madeleine (= Madeleine-templom, épült 1764-1842)
- Place des Vosges - IV. Henrik által kialakított tér a Marais negyedben
- Saint-Jacques torony
- Királyi palota
- Párizsi Nagymecset

 

Múzeumok

- Louvre - Franciaország legnagyobb múzeuma a 19. század előtti alkotások számára
- Musée d'Orsay - volt vasúti pályaudvar, ma az impresszionista és újabb alkotások kiállítóhelye
- Centre Georges Pompidou (Beaubourg) - Kortárs Művészeti Múzeum, óriási közkönyvtár.
- Musée Rodin - francia szobrászok alkotásai
- Musée du Montparnasse - a montparnasse-i művészek élettörténetének bemutatása
- Musée Cluny (Musée National du Moyen-Age) - a középkori műalkotások gyűjteménye
- Musée Picasso - közel 3000 Pablo Picasso képpel és saját magángyűjteménnyel

 

Egyéb

- Montmartre - történelmi negyed a Szajna bal partján, a legjelentősebb művésznegyed, Sacré Cœur
- Champs-Élysées - „főutcája"
- Rue de Rivoli - bevásárlóutca
- Place de la Concorde (korábban: Place de la Revolution) - Champs-Élysées végén, az Obeliszk helye
- Place de la Bastille - A Bastille börtön helye a francia forradalom idejéig
- Montparnasse - történelmi negyed a Szajna bal partján, műtermek, művészkávézók
- Père Lachaise Temető - sok francia és külföldi híres ember sírjával
- Cimetière de Montmartre
- Cimetière du Montparnasse
- Cimetière de Passy
- Párizs csatornahálózata
- Les Halles - óriási bevásárlóközpont
- Le Marais - divatos negyed a Szajna jobb partján, jelentős homoszexuális és zsidó lakossággal

 

Szórakozóhelyek

- Fauchon
- Berthillon fagylaltozó
- Moulin Rouge

- Moulin de la Galette

 

Gyerek programok

Asterix park

Látogassák meg velünk Franciaország 2. legnagyobb élményparkját, ahol egyaránt jól érzik magukat a kicsik és a nagyok is.

A parkban előadások, delfinshowk, hatalmas hullámvasutak, vízesések várják a

vendégeket.

 

ASTERIX PARK PÁRIZS 

Az Asterix Park 1989-ben, a Disneyland létrejötte előtt nyitotta meg kapuit.  Ez az első olyan európai park, melyet azért hoztak létre, hogy legyen egy olyan szórakozási lehetőségekkel teli hely, ahol a családok együtt lehetnek, és mind a gyerekek, mind a felnőttek egyformán jól érezhetik magukat. A park 2011-ben ünnepelte 22. születésnapját.

Az Asterix park a híres mese és képregény figuráit eleveníti meg (Asterix és Obelix), így nem szabad meglepődni, ha utunk során esetleg 1-1 gall hadsereggel, vagy magával Julius Cesarral találkozunk. A parkban átélheti az egész család milyen is lehetett az ókori Róma, hiszen berendezései, arénái, szobrai, díszei, mind-mind ebben a stílusban lettek kialakítva.

A park áprilistól októberig tart nyitva, s ezen időszak alatt rengeteg szórakozási lehetőséget kínál az odalátogatóknak. Vannak olyan játékok, melyet csak gyerekek, vagy csak felnőttek vehetnek igénybe, de a park nagy része olyan játékok helyszíne, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak.  S akinek ez még mind nem lenne elég, megnézheti a park egyik nagy attrakcióját, a delfin show-t, vagy a humorosabbnál humorosabb előadásokat.
Karácsonykor újra kinyit a park, hogy egy másik arcát is megmutathassa. Higgyék el, csodálatos élményben lesz részük télen is!

Néhány ízelítő:

- Zeusz villáma (hullámvasút): 1,2 km hosszú, 30 m magas pálya, melyen 80 km/h sebességgel száguld a kocsi.
- Szellemvasút
- Menhir Express: kisebb hullámvasút, amely egy mesterséges tavon is áthalad,nem kis sebességgel.
- Splash: a vadvizíevzéshez hasonló, aminek végén egy 11 méteres vízesésnek köszönhetően hatalmasat csobbanhat. 
Druidák erdeje: csak kicsiknek, izgalmas akadálypálya óriás gombákkal, miniheggyel…
- Valamint körhinták, római cirkusz, kézműves foglalkozások, vízikerék, hullámvasút, előadások, pirát hajó  és még számtalan hasonló jó érdekesség várja a látogatókat.

 

Disneyland

Párizsi Disneyland

 

Párizstól keletre, mindössze 32 km-re a belvárostól található Európa leglátogatottabb Vidámparkja, ahol élőben találkozhatnak kicsik és nagyon kedvenc mesefiguráikkal.

 

A DISNEYLAND két PARKRA oszlik:

 

Disneyland Park: öt fő témára oszlik a park:

-          Mainstreet: U.S.A. (amerikai kisváros az 1900-as évekből hangulatos kis boltokkal)

-          Frontierland (vadnyugat, pl. Pocahontas, hajókázás a tavon)

-          Fantasyland (Csipkerózsika, Dumbo, Pinocchio, Alice csodaországban stb.)

-          Adventureland (Indiana Jones, A Karib-tenger kalózai stb.)

-          Discoveryland (utazás a jövőbe: hullámvasúttal, ami átpördül)

 

Walt Disney Studios Park: négy fő témára oszlik a park:

-          Front Lot (filmstúdió)

-          Toon Studio (a rajzfilmek "színfala" mögött)

-          Backlot (speciális effektek, kaszkadőrök)

-          Production Courtyard (a TV- és mozivilág titkai)

 

Egyéb szolgálgáltatások a DISNEYLAND területén:

Disney Village:

- Színes étteremválaszték, esti szórakozási lehetőségek és 
- Üzletek és butikok
- Buffalo Bill’s Wild West Show Mickey-vel és Barátaival, egy különleges hangulatú, fergeteges vacsorával összekötött élő műsor.
- A Disneyland Resort Párizs területén található további vásárlási lehetőségek: a La Vallée Village Outlet Bevásárlóközpont és a Val d’Europe Bevásárlóközpont.

 

 Szállodák a Disneyland közvetlen közelében:

- 7 szálloda közvetlen a Park körül 4*-2*-ig, különböző stílusban, hangulatosak és  mesébe illőek, de drágább kategóriák.

- Irodánk emellett olyan szállodákat, apartmanházakat is utasaink figyelmébe ajánl, amelyek lehet, hogy 2-3 metrómegállóra találhatók a Parktól, viszont sokkal kedvezményes árban elérhetőek. ( 10.900 ft/fő-től és 2 felnőtt esetén a gyermek 14év alatt ingyenes a szobában, emeleti pótágyon)

 

FASTPASS:

Ha szeretné, hosszú sorbanállás nélkül ülhet fel népszerű játékokra. Az egyes attrakciók bejárata mellett található automatákból szerezhetjük be a Fastpass jegyet az érvényes belépőjegyünkkel (a belépőjegyet le kell húzni mint egy bankkártyát, ekkor kapunk egy Fasstpass jegyet). Ha a Fastpasson lévő időintervallumban mész vissza (közben el lehet menni másik játékhoz, vagy például enni), akkor nem kell beállni a hosszú sorba, hanem "soron kívül" be lehet menni. Mindez teljesen ingyen! Érdemes minél hamarabb kiváltani, főleg azoknál a játékoknál amelyek nagyon népszerűek és akár 1 órás sorbanállással is járnának.

 

EXTRA MAGIC HOURS:

Azok a vendégek, akik valamelyik Disneyland területén található szállodában szállnak meg, a Disneyland Parkba már a hivatalos megnyitás előtt 2 órával bemehetnek! Ez a lehetőség meghatározott napokon vehető igénybe és sajnos nem minden attrakció látogatható a korai órákban.

 

HASZNOS TUDNIVALÓ: A Disneyland Stúdió általában előbb zár mint a Park. Ha olyan belépőjegyet váltott, amely mindkét Parkba érvényes, akkor ennek megfelelően ossza be az idejét.

 

Nyári NYITVA TARTÁS:                    Disneyland Park – 10h-23h

                                                           Disneyland Stúdió – 10h-19h


2011 nyarán 4 ország kápráztatja el a látogatókat! E barátok összefogtak, hogy fantasztikus homokos, tóparti  stranddal, izgalmas vízi játékokkal tegyék még varázslatosabbá a parkot! A listán szerepel gyermek jet-ski, óriás gömb a vízen járáshoz, szökőkutak, viking játszótér és máég sok más érdekesség.

Információk:

Helyszín: Plailly-ban Párizstól északra 43 km-re található.
Nyitva tartás: havonként eltérő, de 10-18-ig minden nap nyitva áprilistól októberig.

Utazás keresés
Ország és régió kiválasztása
Részletes keresés
Keresések eredményei
FM
Franciaország » Párizs Párizs és Disneyland
Szálloda | repülő | Budapest | Reggeli
Értékelés:
0,0 / 6 Hodnocení podle Holidaycheck
99 990 Ft -tól
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-04-19 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 99 990 Ft FM Részlet
 2019-06-07 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 99 990 Ft FM Részlet
 2019-08-17 4 nap Reggeli repülőrepülőBudapest 99 990 Ft FM Részlet
Franciaország » Párizs Hétvége Párizsban starstarstar
Szálloda | repülő | - | Reggeli
Értékelés:
0,0 / 6 Hodnocení podle Holidaycheck
129 896 Ft -tól
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2019-04-19 4 nap Reggeli repülőrepülő 129 896 Ft Részlet
 2019-03-14 4 nap Reggeli repülőrepülő 129 900 Ft Részlet
 2018-12-13 4 nap Reggeli repülőrepülő 134 900 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >