Románia utazási ajánlatok:

Országok részlete

Románia Románia - transparent

Régió:

Erdélyi és Székelyföldi utazásaink

Legrégebbi útjaink közé tartozik. Jól összeállított, logikusan felépített programokkal.

Kétségtelen Erdély könnyen elérhető és sokan utaznak egyénileg, de ha a látottakról pontos és fontos információkat szeretne hallani, jöjjön el egyszer szervezett társas útra.

Az utakat komfortos autóbusszal bonyolítjuk budapesti indulással, útvonalnak megfelelően több felszállási lehetőséggel.

Rugalmasak vagyunk az utaslétszám vonatkozásában, ha nincs meg a meghirdetett minimális utaslétszám kisebb buszra cserélünk. Szállásaink nagy része nemrég épült kifogástalan, kis panziókban van, a program szerinti helyeken.

Természetesen arra is törekszünk, hogy minél kevesebbet kelljen a bőröndökkel bíbelődni. A 3-4 napos utak nagyrészt egy településen vannak, az 5-6 napos körutak két vagy három településen, mert az Önök kényelmén kívül tiszteletben kell tartanunk a gépkocsivezető vezetési idejét.

Ruhaneműiket célszerű a program ismeretében gondosan összeválogatni, Erdélyben hosszabb a tél, tehát az őszi, kora tavaszi útjainknál fontos a réteges öltözködés, a kényelmes cipő, esőkabát, esernyő….

A nyár ott is kellemesen meleg, de biztonság kedvéért 1-1melegebb felső vagy esőkabát „elkellhet” az úton.

Minden kirándulásra busszal megyünk, minél jobban megközelítve a látnivalókat.

Az erdélyi vendéglátást, vendégszeretetet helyi specialitások készítésével, félpanziós ellátás keretében ismerhetik meg, de a Gyilkos-tónál ne hagyják ki a finoman készített pisztrángot sem. A Tordai hasadéknál megkóstolhatják a csíki sört  miccsel vagy az út során több helyen  vehetnek eredeti kürtös kalácsot is.

A felajánlott programokban egyaránt van városnézés és kirándulások a természetben, de nem egyforma arányban. A szerint is válogathatnak programjaink között, hogy melyik sóbányába szeretnének lemenni, mert egyik programunkban a tordai, a másikban a parajdi sóbánya szerepel.

A volt magyar terület számtalan csodával rendelkezik és mi ezeknek nagy részét megmutatjuk, megismertetve szorgalmas kezük munkáját a kézművesek piacán.

Azon kedves utasaink, akik mégis szívesebben utaznak egyénileg vagy néhány fős baráti társasággal szállásrendelésük mellé szívesen ellátjuk programokkal és egyéb jó tanáccsal.

Amiről gondoskodni kell egy-két jó térkép ( magyar és román nyelvű) az útra, hiszen a GPS nem biztos, hogy minden kisebb zeg-zugos területre elvezet.

 

Várjuk Önöket, keressenek fel bennünket!

 

2017. évi buszos útjainkat az alábbi linken tekintheti meg!

http://www.nirvautazas.hu/erdelyi-utak.html

Erdélyről röviden

Erdély

Erdély (románul Transilvania vagy Ardeal, németül Siebenbürgen) földrajzi-történeti-politikai alakulat Közép-Európában, a Kárpát-medence keleti részén, a mai Románia területén. Ma már csak történelmi hagyományai és sajátos kultúrája miatt tekinthető önállónak.

A történelmi Erdély egy 300-480 méterrel a tengerszint felett levő fennsíkot, az úgynevezett Erdélyi-medencét foglalja magában a körülötte emelkedő hegyvonulatokkal. Területe 57 000 km². Határai: délen Havasalföldtől a Déli-Kárpátok, keleten Moldvától és Bukovinától a Keleti-Kárpátok választják el. Északon az Északkeleti-Kárpátok (Máramaros, Gutin-hegység, Szilágyság) határolták, nyugaton az Alfölddel, délnyugaton pedig a Bánsági-hegyvidékkel határos. Az Erdélyi-medencét többek között a Maros és Szamos folyók szelik át, de innen ered az Olt folyó is. A történelmi Erdély fő bejárata nyugat felől a Király-hágó.

 

Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság (Bánát) keleti nagyobb részét.

 

Szűkebb értelemben Erdély, a történelmi Erdély vagy Belső-Erdély ennek a nagyobb régiónak a középső-keleti („Király-hágón túli") részét jelenti, amely az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett. (Részletesebben lásd a történelmi részben!) Belső-Erdély keleti felén található a Székelyföld történelmi tájegysége. Itt a legnagyobb ma a magyarok aránya Románián belül (59,2%).

 

A jelenkori Erdélyt három nagy statisztikai-geopolitikai régióra osztják fel:
Északnyugat-Erdély (Északnyugat-romániai fejlesztési régió)
Belső-erdélyi régió (Közép-romániai fejlesztési régió)
Délnyugat-Erdély (Nyugat-romániai fejlesztési régió)

 

A két utóbbi régió területe Dél-Erdély és Székelyföld (Kelet-Erdély) régiókra is felosztható. Székelyföld és Északnyugat-Erdély együtt Észak-Erdélyt alkotja. Az Észak-Erdély - Dél-Erdély felosztás a II. világháború idején kapott politikai szerepet.

 

A tágabb értelemben vett Erdély kiterjedése nyugat-kelet irányban 480 km, észak-dél irányban 400 km.

 

Földrajza

 

Legalacsonyabb pontja Orsova mellett van (kb. 65 m tengerszint feletti magasságban), legmagasabb pontja a Moldoveanu csúcs a Fogarasi-havasokban (Déli-Kárpátok), amely egyben Románia legmagasabb pontja (2544 m). Nyugati részén az Alföld keleti szegélye húzódik. Keletebbre az Erdélyi-szigethegység található, amely a Berettyó völgyétől a Maros völgyéig terjed. Változatos felépítésű hegyek alkotják, legmagasabb (1848 m) és talán legszebb része a mészkőből álló Bihar-hegység.

Erdély tejles területe a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik, bár a folyók többsége a Tisza közvetítésével jut a Dunába. A Tisza északon, a Duna délen határfolyó. Legfontosabb folyója a Maros, amely északkelet-délnyugat irányban kettészeli az Erdélyi-medencét. Északon a Szamos, délkeleten az Olt, délnyugaton a Béga és a Temes, nyugaton a Körösök a legfontosabb folyók. Sok Moldvai és Havasalföldi folyó is Erdélyből ered (például:Aranyos-Beszterce, Tatros, Bodza, Prahova, Zsíl). Erdélyben nincsenek nagyobb területű tavak, de turisztikai szempontból jelentős a Gyilkos-tó, Szent Anna-tó, Medve-tó.

 

Éghajlata

 

A terület kontinentális éghajlatú, de óceáni, és mediterrán hatások is érvényesülnek. Az évi középhőmérséklet a síkságon 9-11°C, a dombvidékeken 6-9°C, a magashegységekben 0-2°C.

 

Települései

 

A jelenkori Erdély legnagyobb városa Kolozsvár, egyúttal a harmadik legnépesebb város Romániában. Két színházával, két operájával, tizenegy felsőfokú oktatási intézményével és számos középiskolájával az ország fontos kulturális központja.

Nagyvárad a Partium legnagyobb városa. Habár a 2002-es népszámlálás alkalmával a magyar lakossága csak 27,5%-ot tett ki, mégis mindmáig a belváros szinte érintetlen maradt. „Szent László városának" belvárosában a király tiszteletére épített templom és szobor kiemelt turisztikai fontossággal bír.

Temesvár a Bánság központja. Belvárosa kiemelt turisztikai látványosság a kiránduloknak. A Szent György római katolikus székesegyház 1736 és 1773 között épült barokk stílusban. Mellette található a Szentháromság szobor. Szabadság téren található a régi városháza, a piarista gimnázium és a Hunyadi-várkastély. A Hunyadi-várkastélyt Károly Róbert építtette 1318-ban, később Hunyadi János átalakíttatta, majd az 1849-es ostrom alatt leomlott.

Marosvásárhely a történelmi Székelyföld "fővárosa". Lakosságát tekintve a jelenkori Erdély hatodik legnagyobb városa. A magyarok számát tekintve az első helyen áll, megelőzve Kolozsvárt. A belváros északi részén található a közékpkori vár.

 

A jelenkori Erdély legfontosabb városai (zárójelben a 2002-es lakosságszámuk):

 

Belső-Erdély:

- Kolozsvár (318 027), Belső-Erdély fővárosa
- Brassó (283 901), a Barcaság központja
- Nagyszeben (155 045), Királyföld székhelye
- Marosvásárhely (149 577), a székelyek fővárosa
- Beszterce (81 467), hajdani szász város
- Vajdahunyad (71 380)
- Déva (69 390)
- Gyulafehérvár (66 369), az egykori Erdélyi Fejedelemség fővárosa
- Sepsiszentgyörgy (61 512), Háromszék központja
- Torda (55 770)
- Medgyes (55 203)
- Csíkszereda (42 029)
- Dés (38 478) Székelyudvarhely (36 926), a székely anyaváros

 

Partium és Bánság:

- Temesvár (317 651), a Bánság központja
- Nagyvárad (206 527), a Partium központja
- Arad (172 824)
- Nagybánya (137 976)
- Szatmárnémeti (115 630)
- Resicabánya (83 985)
- Zilah (63 305)
- Lugos (44 571)
- Máramarossziget (41 246)

Utazás keresés
Ország és régió kiválasztása
Részletes keresés
Keresések eredményei
Románia Advent Erdélyben
Panzió | autóbusz | - | Félpanzió
Értékelés:
0,0 / 6 Hodnocení podle Holidaycheck
37 500 Ft -tól
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-12-07 3 nap Félpanzió autóbuszautóbusz 37 500 Ft Részlet
Értékelés:
0,0 / 6 Hodnocení podle Holidaycheck
41 895 Ft -tól
Dátum Utazás időtartama Ellátás Közlekedés Ár
 2018-10-27 2 nap Félpanzió autóbuszautóbusz 41 895 Ft Részlet

egyéb ajánlatok >